Płytki to wciąż najpopularniejszy materiał wykończeniowy w polskich kuchniach. Trwałe i odporne świetnie sprawdzają się nad blatem, zlewem i kuchenką, między szafkami, a także na podłodze. Doceniane za solidność są również niezwykle dekoracyjne, bowiem zarówno płytki podłogowe, jak i ścienne występują w wielu kolorach, wzorach, kształtach i rozmiarach. W ofercie producentów znajdują się zarówno te matowe jak i błyszczące, kafelki w mozaikę czy płytki imitujące beton, drewno, naturalny kamień. Jak z tak szerokiej oferty wybrać idealne płytki do kuchni? Czym się kierować i jakie parametry sprawdzić?
Płytki ceramiczne, glazura, gres - czyli jakie są rodzaje płytek kuchennych?
Poszukiwanie płytek do kuchni warto rozpocząć od wybrania ich rodzaju. Wbrew pozorom dobry wybór stanowią nie tylko te ceramiczne, choć trzeba przyznać, że to one są tymi najpopularniejszymi. Za ich wyborem przemawia solidność, trwałość oraz łatwość w pielęgnacji i utrzymaniu w czystości. Ich duża zaleta to szeroka oferta w zakresie wzorów, kolorów i wielkości. Sprawia to, że płytka ceramiczna sprawdzi się bez względu na to czy w swojej aranżacji stawiasz na surowy styl industrialny, czy kojarzący się z babcinymi kuchniami design rustykalny.
Ceramiczne płytki do kuchni to jednak niejedyna możliwość. Równie popularny jest gres, który sprawdza się i na ścianach, i na podłogach. Od płytek ceramicznych różni go to, że w procesie produkcji poddawany jest dodatkowemu procesowi prasowania, przez co jest niezwykle trwały i wytrzymały. Jego cechy to również niska nasiąkliwość, odporność na ścieranie, zarysowania oraz mróz. Z tego powodu płytki gresowe na ścianę i na podłogę rekomendowane są nie tylko do wnętrz, ale także jako wykończenie tarasów, balkonów, schodów i elewacji zewnętrznych.
Podobne właściwości ma terakota, czyli płytki kamionkowe. Produkuje się je z drobnoziarnistej i oczyszczonej gliny. Ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdzą się one jako płytki gresowe na taras czy do ogrodu. Dobrze odnajdą się też w kuchennych wnętrzach – przede wszystkim na podłodze.
Podłoga lub ściana kuchni może być też wyłożona bardziej oryginalnymi płytkami. Przykładem takich są, chociażby te znane pod nazwą cotto. Wyrabiane są one z czystej gliny pochodzącej z regionów Morza Śródziemnego i Ameryki Środkowej. Poznać można je po subtelnie nienaturalnych, spękanych brzegach i niejednolitej powierzchni. Zazwyczaj przyjmują one barwy ziemi: brąz, czerwień pomarańcz, dzięki temu polubi je każda aranżacja rustykalna czy boho.
Czym się kierować przy wyborze - najważniejsze parametry płytek do kuchni na ścianę i podłogę
Kuchnia to pomieszczenie, w którym wiele się dzieje. Jest ona też bardziej narażona niż salon lub sypialnia na nagłe zmiany temperatury, wilgoć czy parę wodną. To, dlatego zastosowane w niej materiały wykończeniowe muszą odznaczać się ponadstandardowymi właściwościami. Nie inaczej jest w przypadku płytek na podłogę i ściany. Na co zwrócić uwagę wybierając płytki? Przede wszystkim liczy się: klasa jakości, klasa ścieralności, nasiąkliwość wodna, antypoślizgowość. Przyjrzymy się bliżej każdemu z tych czynników i zobaczymy, co się za nim kryje.
Klasa jakości płytek
Klasa jakości płytek to standard, który określa ich wytrzymałość, trwałość i jakość wykonania. Jest to kluczowy parametr, który pozwala określić, czy płytki będą odpowiednie do konkretnego zastosowania. Klasy jakości płytek są zazwyczaj oznaczane liczbą od 0 do 5 lub od I do V, przy czym najwyższa klasa oznacza najwyższą jakość.
Klasa ścieralności płytek
Przy wyborze płytek nie sposób też pominąć klasy ścieralności. Jest to wskaźnik, który określa, jak płytki radzą sobie z trwałym użytkowaniem i uszkodzeniami mechanicznymi. Mówiąc prościej, pomaga on określić, jakie obciążenie mogą wytrzymać płytki i w jakich pomieszczeniach najlepiej je zastosować. Klasa ta jest zazwyczaj oznaczana za pomocą dwóch liczb, np. "PEI 3" lub "AC 4". Pierwsza liczba określa stopień ścieralności na powierzchni płytki, a druga odnosi się do odporności na zużycie. W przypadku płytek stosuje się oznaczenia od 0 do 5, gdzie 0 oznacza brak odporności, a 5 to najwyższy stopień odporności. Płytki gresowe do łazienki i kuchni zazwyczaj posiadają klasę 4.
Nasiąkliwość wodna, czyli porowatość
Porowatość oznacza zdolność pochłaniania wody przez płytkę. Oznaczana jest literą E i wyrażana w procentach. Może być niska (ok. 3%), średnia (ok. 6%) lub wysoka (ok. 10%). Wskaźnik porowatości jest ważny, kiedy wybierasz płytki do kuchni na podłogę. Z racji tego, że posadzka w tym pomieszczeniu może mieć kontakt z wodą, to powinny one mieć wysoką odporność na wilgoć.
Antypoślizgowość
Antypoślizgowość oznaczana jest literą R. Podobnie jak porowatość ma ona największe znaczenie w przypadku wykończenia podłogi. Z racji tego, że w kuchni jest ona narażona na wilgoć, to płytki antypoślizgowe są must have. Optymalnym rozwiązaniem będzie wybór tych z oznaczeniem R8. Warto jednak zaznaczyć, że zwykle posiadają one reliefy lub ryfle (wklęsłe/wypukłe wzory na powierzchni), przez co mogą być trudniejsze w utrzymaniu w czystości. Idealnie jest więc wybierać te ze szkliwa przeciwpoślizgowego, które sprawia, że ceramika jest gładka i antypoślizgowa jednocześnie.
Połysk czy mat - jakie płytki podłogowe i ścienne lepiej się sprawdzą w kuchni?
Kafelki do kuchni to zarówno te matowe, jak i z połyskiem. Ten detal wpływa nie tylko na estetykę aranżacji, ale też na kwestie praktyczne jak np. łatwość czyszczenia oraz wrażliwość na zadrapania. Biorąc pod uwagę warunki panujące w kuchni, praktyczne płytki podłogowe i ścienne będą stanowić te w macie. Wynika to z tego, że nie widać na nich smug i zacieków, a ich powierzchnia jest łatwa w czyszczeniu. Jeśli do wystroju kuchni pasują jednak błyszczące kafle podłogowe, to bez obaw. Wystarczy, że jasne płytki zastąpi wersja wzorzysta, która lepiej ukryje drobne zabrudzenia i niedociągnięcia pielęgnacyjne.
Drewno, beton, a może szalony wzór - jaki gres do kuchni wybrać?
Białe płytki, a może drewnopodobny gres? Zastanawiając się, jakie płytki w kuchni będą najlepsze, nie sposób obojętnie przejść obok estetyki. W jej zakresie wybór jest ogromny i w dużej mierze zależy od tego, jaki efekt i styl pomieszczenia chce się osiągnąć. W małej kuchni idealnie sprawdzą się te jasne, które optycznie powiększą przestrzeń i będą odbijać światło. Dobry wybór stanowią kafle białe, kremowe, pastelowe koniecznie o matowym szlifie, dużym formacie. Dobrym rozwiązaniem są płytki ścienne w tym samym kolorze co podłogowe oraz układ blokowy kafelków.
Na większym metrażu dobry wybór stanowią wielkoformatowe płytki motywem lastryko np. Grigio Pietra Lombarda 60×120 lub w ciemnych odcieniach np. Ermetica Lavagna 60×120 cm. W dużej kuchni bardzo dobrze sprawdzą się też wzory imitujące naturalne materiały: drewno, beton czy kamień (granit lub marmur). Układać można je w rozmaite wzory np. chevron, jodełka, wzór rybiej łuski.
W aranżacji kuchni płytki odgrywają bardzo dużą rolę. Ich dobór powinien być więc przemyślany. Aby wybrać płytki idealne, swoje poszukiwania warto zacząć od ustalenia ich rodzaju, a następnie przeanalizowania właściwości. Na koniec można zadać sobie pytanie matowe czy z połyskiem, drewnopodobne czy we wzory. Estetyka i fakt, czy płytki pasują do mebli kuchennych, mają bowiem takie samo znaczenie jak porowatość, klasa jakości czy odporność na zarysowania.